Končar D&ST i Pro-Klima najuspješnije tvrtke u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji

Bez autora
Sep 19 2024

Hrvatska gospodarska komora Komora Zagreb dodijelila je plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije za ostvarene poslovne rezultate u 2023. godini.

Tvrtka Končar – Distributivni i specijalni transformatori dobitnica je plakete Zlatna kuna u kategoriji velikih trgovačkih društava u Gradu Zagrebu, Termostroj, tvornica električnih kotlova, nagrađena je u kategoriji najboljeg srednjeg trgovačkog društva, a tvrtka Thespian, koja se bavi računalnim programiranjem, u kategoriji malog trgovačkog društva.

- Ova nagrada, još jedna u nizu, potvrda je da zajednička posvećenost, trud i predanost svih zaposlenika, uprave i najbližih suradnika Končar D&ST-a donose izvanredne rezultate i brojna priznanja. Svima uključenima u ovaj vrijedan lanac zahvaljujem od srca i čestitam na uspjehu. Unatoč kompleksnom globalnom okružju, naše Društvo u 2023. godini napravilo je značajan iskorak, nadmašilo planirane ciljeve te ostvarilo najbolje poslovne rezultate do sada, komentirao je Vanja Burul, predsjednik Uprave Končar D&ST-a. 

Najuspješnije veliko trgovačko društvo u Zagrebačkoj županiji u prošloj godini je samoborska Pro-Klima. Dobitnici plakete Zlatna kuna u kategoriji srednje i male tvrtke dolaze iz Strmca Samoborskog. Prangl Hrvatska, tvrtka se bavi iznajmljivanjem i davanjem u zakup strojeva i opreme za građevinarstvo i inženjerstvo, najbolje je srednje trgovačko društvo, a Dels Tehnik, specijaliziran za instaliranje industrijskih strojeva i opreme, malo trgovačko društvo.

Tomislav Cikač, predsjednik Uprave Pro-Klime, nagradu vidi kao potvrdu vizije, strategije i uspješnog timskog rada menadžmenta i svih zaposlenika tvrtke.

- Pro-Klima, osnovana 1967. godine kao obrt, od samog početka, posvećena je kvaliteti i profesionalizmu te smo izrasli u vodeće poduzeće u regiji za proizvodnju klima komora visoke dodane vrijednosti. Čvrsto držimo vodeću tržišnu poziciju na hrvatskom tržištu, ali smo i snažno prisutni kako u regiji tako i u Europi. Naš izvoz stalno raste te trenutno iznosi 80 % ukupnog volumena tvrtke. Između ostalog, poduzećem upravljamo vodeći računa o utjecajima na okoliš i društvo sveobuhvatnim programima koji su integralni dio naše strategije, kazao je Cikač.

Grad Zagreb je prvi u RH po svim rezultatima poslovanja za 2023. godinu, osim po ekonomičnosti poslovanja. Poduzetnici Grada Zagreba generirali su 49,5 % ukupnih prihoda svih hrvatskih poduzetnika, uz konsolidiranu neto dobit od 4,05 milijardi eura, što predstavlja rast od 48,1 % u odnosu na 2022. godinu. Po uspješnosti Zagrebačka županija slijedi Zagreb, u njoj je prošle godine poslovalo 11.043 poduzetnika koji su ostvarili 13,1 milijardu eura ukupnih prihoda, uz rast dobiti od 28,1 %.

U ove dvije županije, gospodarski najrazvijenijem području Hrvatske, sjedište je 40 % hrvatskih poduzetnika koji iskazuju 46,4 % neto dobiti, ostvaruju 57,6 % ukupnih prihoda i 50,6 % izvoza svih poduzetnika u RH, s udjelom od 45 % u broju zaposlenih.

- U Zagrebačkoj županiji svjedočimo snažnom investicijskom ciklusu u razvoj logističkih kapaciteta, što je ključan pokazatelj gospodarskog rasta i pozitivne ekonomske klime u Hrvatskoj. U posljednje dvije godine razvijeno je više od 207.000 četvornih metara modernih logističkih prostora, a regija oko Zagreba prednjači s najvećim rastom, istaknuo je Josip Zaher, predsjednik Komore Zagreb. 

Komora Zagreb, uz aktivno sudjelovanje članova Gospodarskog vijeća, provela je niz aktivnosti po pitanju zapošljavanja stranih radnika, a ova tema bit će u fokusu i u idućem razdoblju, najavio je Zaher. HGK u suradnji s Ministarstvom rada i Zavodom za zapošljavanje radi na projektu predstavljanja hrvatskog tržišta rada u zemljama s najvećim potencijalom za privlačenje radne snage kakva nedostaje u RH.

- Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike iznimno je zadovoljstvo podržati isticanje pozitivnih primjera hrvatskog gospodarstva, što je zacijelo rezultat napornog rada te ponajprije ulaganja u zaposlenike kao glavne pokretače svake uspješne zajednice. Sada, u trenutcima kada smo suočeni s deficitom ljudskih potencijala, svaka tvrtka, kao i donositelji odluka, moraju aktivno raditi na stjecanju te zadržavanju kvalitetnih kadrova. Ovim putem čestitam svim dobitnicima nagrade te se nadam da će im ovo priznanje pružiti i dodatan poticaj da u idućim godinama zadrže izvrsnost, istaknuo je državni tajnik Ivan Vidiš

Dobitnicima je čestitao i Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, koji je naveo da je poduzetnicima za ovu godinu, za projekte u svrhu stimulacije konkurentnosti, transformacije poslovanja i prelaska na održive tehnologije, osigurano 2,3 milijuna eura.

Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, naveo je kako je Županija u istu svrhu osigurala 2,1 milijun eura. „Poduzetnici s područja naše županije i Grada Zagreba su lokomotiva gospodarstva u RH, oni sami omogućuju razvoj i realizaciju brojnih projekata“, zaključio je Kolarec.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik